Cena struja od danas niža za privredu, šta to znači za nas ostale

1. maj – Od danas u Srbiji važe niže cene energenata za privredu, pa je tako gas jeftiniji za oko 15 odsto, a struja za oko 20 procenata. U nekim normalnim tržišnim okolnostima to bi trebalo da znači da mogu da pojeftine i proizvodi  i usluge na čiju cenu utiće trošak energenata, a to su maltene svi, ali…

Činjenica je da je privreda do sada recimo struju plaćala skoro duplo više od građana, oko 120 evra po megavat satu i da će ovo za nju biti prilično rasterećenje u tom troškovnom delu.

E sad, ako je privreda bezmalo na svako poskupljenje struje i gasa reagovala dižući cene proizvoda i usluga, logično bi bilo da se sada nadamo njihovom pojeftinjenju. Iskustvo nam ipak govori drugačije.

Mi, građani, treba da budemo srećni, što pojeftinjenje struje za privredu nije pratilo poskupljenje za nas. Jer, podsetimo, prošlog 1. maja je struja za domaćinstva poskupela 8 posto, a gas 10 posto, pa bi trebalo da budemo zadovoljni što se za ovaj Praznik rada to nije ponovilo. Uzgred, ni to poskupljenje, baš kao ni ovo pojeftinjenje za privredu, nije posledica promena na tržištu energenata u Evropi i u svetu uopšte, koje se proteklih meseci stabilizovalo, s cenama bezmalo na nivou od pre krize, nego našeg aranžmana sa MMF-om. Pa kada su ovi naši pregovarači onomad pri potpisivanju aneksa sporazuma pitali, sugestivno, „a  jel od 1. maja ne moraju da poskupe struja i gas za domaćinstva“, ovi su, verovatno, odgovorili „pa dobro, ‘ajd sad, ne mora, a za posle ćemo da vidimo, kako se budete ponašali“. Jupiiii!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!